More to come for Malaysian Muslims/Malays?


Unspun’s sister must be having a relaxed day because she’s sent us an email that’s making the rounds in Malaysia following the Yoga prohibition.

Here’s sharing it with you:

Selepas fatwa pengharaman yoga, fatwa-fatwa yang akan datang adalah seperti berikut :

 
Disember 2008
Orang Islam dilarang mandi di kolam renang awam. Di kolam renang awam, akan terdapat orang-orang yang bukan Islam yang memakai pakaian renang yang singkat dan mendedahkan aurat (terutamanya amoi-amoi china yang cun dan seksi). Ini boleh menjejaskan akidah orang Islam. Cara yang paling baik ialah kita haramkan orang Islam dari kolam renang awam.
 
Januari 2009
Orang Islam dilarang pergi ke Pulau Pinang. Ketua Menteri Pulau Pinang adalah seorang yang bukan Islam and majoriti penduduk Pulau Pinang adalah orang yang bukan Islam. Apabila seorang Islam berada di Pulau Pinang, beliau mungkin terhidu bau char keoy tiaw yang dimasak oleh orang bukan Islam dan ini boleh merosakkan akidah kita. Cara yang paling baik ialah kita haramkan orang Islam dari pergi ke Pulau Pinang. Orang Islam yang kini tinggal di Pulau Pinang akan diberi elaun pindah sebanyak RM 3000 untuk membantu mereka berpindah ke negeri-negeri yang lain. Perpindahan ke negeri Kelantan dan Terengganu amat amat digalakkan.
 
Februari 2009
Orang Islam dilarang meminum root beer. Walaupun root beer tidak mengandungi alkohol, namun perkataan “beer” ini boleh menimbulkan keghairan dan kelakuan tidak senonoh di kalangan orang Islam. Dengan pengharaman root beer, orang Islam bolehlah meminum minuman ringan yang lain tanpa was-was. Ginger beer juga diharamkan.
 
March 2009
Orang Islam dilarang memakan di kedai Mamak. Walaupun mamak kebanyakkannya Islam, tetapi asal usul mereka adalah India dan ada kemungkinan terdapat unsur-unsur India di dalam perniagaan mereka seperti bercakap Tamil dan memakai seluar dalam buatan India. Untuk mengelakkan sebarang syak wasangka, mulai 1 Mac 2009, orang Islam dilarang dari memakan di kedai mamak (kecuali Tun Mahatir kerana dia sendiri mamak kelas I)
 
April 2009
Orang Islam dilarang bermain ping pong atau table tennis. Ping pong berasal dari negeri China dan oleh yang demikian, mungkin terdapat unsur-unsur agama Buddha atau Confuciusism di dalam permainan ping pong. Ornag Islam yang terlalu banyak bermain ping pong akan terjejas akidah mereka. Sebagai permainan alternatif, orang Islam digalakkan bermain sepak raga (tetapi bola raga mesti buatan Malaysia, bukan dari Thailand).
 
Mei 2009
Orang Islam yang berkerja dengan kerajaan dilarang mengambil gaji masing-masing. Ini kerana sebahagian besar pendapatan kerajaan adalah cukai pendapatan yang dibayar oleh syarikat-syarikat orang bukan Islam. Orang Islam digalakkan meminta sedekah dari orang Islam yang lain. Untuk memudahkan permintaan sedekah, bakal peminta sedekah digalakkan mencangkung di hadapan bangunan UMNO.
 
 
Jun 2009
Orang Islam dilarang keluar negara. Terdapat terlalu banyak godaan yang boleh meruntuhkan akhlak dan akidah orang Islam. Perkara ini telahpun dikaji dengan teliti hasil lawatan sambil belajar ke Bangkok oleh Majlis Fatwa Kebangsaan baru-baru ini. Oleh yang demikian, orang orang Islam diminta menyerahkan balik paspot masing-masing ke jabatan immigresen secepat mungkin. Perjalanan keluar negara hanya dibenarkan untuk menteri-menteri dan orang kuat UMNO sahaja, itupun hanya jika diiringi oleh ahli Majlis Fatwa Kebangsaan.
 
 
Julai 2009
Orang Islam dilarang berfikir di waktu siang. Kebanyakkan masalah jenayah dan maksiat wujud kerana orang-orang yang tak ada kerja berfikir yang bukan-bukan. Untuk membenteras maslah jeneyah dan maksiat, orang-orang Islam mulai 1 Julai 2009, dilarang dari menggunakan otak mereka diwaktu siang. Pemikiran mereka akan dipantau oleh Majlis Fatwa Kebangsaan dengan menggunakan sekumpulan specially trained monkeys. Orang Islam boleh menggunakan otak mereka di waktu malam tetapi pemikiran dihadkan kepada perkara-perkara berkaitan dengan makan dan minum sahaja.

10 Comments Add yours

  1. jaka says:

    And here’s MUI answer to “bierverbot”:

    Orang Betawi dilarang bikin bir pletok karena juga mengandung kata “bir”. Atau mereka harus ganti nama.

    Roti buaya dianjurkan, karena … poligami boleh kok. (Perilaku laki-laki buaya akan membantu menambah populasi muslim untuk menguasai dunia).

    Pathetic. @MUI: jgn suka ikut2an yach. Mulai dong inovatif dan kreatif (tapi juga jgn asal “kreatif”, norak).

    Like

  2. unspun says:

    @jaka: Haha. Touche. Bet you can have fun with road names as well…

    Like

  3. dian says:

    Kalau di indonesiakan sudah lama yang haram kata ‘bir’ dan botol ‘bir’nya karena ada tulisan ‘bir’nya… kalau isinya dipindah ke cangkir teh…jadi halal koq…

    jadi di malaysia harusnya ditanya… yang haram yoga? atau guru2 yoga yang secantik dan sexy aiswarhya ray itu?.

    kalo bir pletok… u should try ‘nasgorgil warmo – tebet’ the best ‘bir pletok betawi in town’…hahahaha will never could wipe it – lah from the betawi-ers…

    Like

  4. rima fauzi says:

    omg… this is hilarious!! and i miss kedai mamak food..

    Like

  5. delvi says:

    another thing to be haram-ed:
    blogging for it tends to make muslims/mahs delay practicing their five times prayers (especially my case)

    Like

  6. Kamarul says:

    hehe funny though…
    however unspun should check more on what really happened

    the fatwa said…”yoga (physical movement)+ hindu religious chanting” is HARAM but its physical movement alone is allowed…

    here to understand more…http://nursamad.blogspot.com/2008/11/now-i-can-do-yoga.html

    here a christian view on yoga…“Why must you get involved in a practice that has an intimate connection with a religion or religious belief?” said Rev James Wong of the Basel Christian Church of Malaysia in Sandakan.”
    http://syedsoutsidethebox.blogspot.com/2008/11/churches-also-fatwa-against-yoga.html
    http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2008/11/28/nation/2667734&sec=nation

    so chill up man…lets do yoga minus the religious chantings of course hehe 😀

    Like

  7. yulyanto says:

    Pak ‘Ong,

    Aku mohon ijin tautkan link URL-nya Pak Ong ini ke blog saya (www.yulyanto.com) yach ????…..

    Tx-alotz

    Like

  8. Kamarul says:

    Hahaha funnylah your sister unspun…
    but urm im abit concerned that such sms for jokes might be misunderstood for what really happened…

    Fatwa is only for muslims, its an internal matter, done by Islamic authorities to advice muslims on religious matters. as such nonmuslims shouldnt be too agitated as it concerned them nothing…

    regarding yoga issue. the fatwa said let yoga/physical movement alone is allowed. the only HARAM here is when it is combined with spiritual chanting which is deemed religiously blasphemous for muslims…

    more on the issue…
    http://nursamad.blogspot.com/2008/11/now-i-can-do-yoga.html
    http://syedsoutsidethebox.blogspot.com/2008/11/churches-also-fatwa-against-yoga.html

    so chill up man…hehe 😀

    Like

  9. Melayu says:

    Is the problem Malaysia,Malay or the non muslim.Apabila ayat yg mengatakan kafir ada musuh islam yg nyata maka tidak heran non muslim yg tidak arif perihal apa itu terjemahan fatwa suka mencari hal hal yg sepeler ini dgn sengaja mau merendahkan mertabat islam dgn pemikiran yg kurang waras serta keanak anakan.Yg nyata siapa musuh islam sebenarnya??????? titik!!

    Like

  10. muslim says:

    ngomong opoooo toh melayu itu… ra mudeng

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s